PENGEDAR SHAKLEE AYER HITAM

PENGEDAR SHAKLEE AYER HITAM

Tuesday, January 13, 2015

5 TIPS untuk MATA yg SIHAT dan MENAWAN!!

Dari kerana mata..
yang mempunyai kuasa..
ohhhh aku tergoda..
aku tergoda terkecewa..

orang kata dari mata turun ke hati..
cewah.. ada orang jatuh cinta dek panahan mata.. maklong nak kongsikan beberapa TIPS untuk menjaga Kecantikan dan Kesihatan MATA!!


beautiful-eyes-06

Adakah anda inginkan mata yang cantik dan sihat? Berikut adalah tips berguna untuk anda memelihara dan mendapatkan mata yang anda idamkan.

5 TIPS untuk KESIHATAN MATA anda
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
1. Pengambilan telur
Kuning telur sangat kaya dengan lutein dan zeaxanthin yang sangat baik untuk mata. Walaupun anda menghindarinya kerana ia mengandungi kolesterol yang tinggi, namun kajian yang dilakukan oleh University Massachusetts Lowell, apabila seseorang memakan telur secara teratur sebanyak 2 hari berturut-turut dpat meningkatkan lutein dan zeaxanthin tanpa meningkatkan LDL (buruk) kadar kolestrol.

2.
Perbanyakkan pengambilan Antioksida
Selain dapat mengelakan dari mendapat penyakit kanser, antioksida sangat baik untuk mata. Antara makanan yang banyak mengandungi antioksida seperti buah beri, tomato, brokoli, bayam, kacang soya, karot, buah manggis dan sebagainya.

3.
Banyakkan mengambil Omega 3
Kajian yang dilakukan oleh Universiti Melbourne, Australia, menjelaskan pengambilan asid lemak omega 3 yang terdapat dalam ikan salmon dan makarel dapat membantu melambatkan kerosakan mata berbanding dengan mereka yang tidak mengambilnya.

4.
Supplemen
Makanan tambahan juga diperlukan kerana nutrisinya dapat membantu mengurangan risiko mata rosak. Tetapi jangan mengambil supplemen lebih dari sepatutnya kecuali atas arahan doktor.

5.
Menjaga tekanan darah dan berat badan
Menurut American Acedemy of Opthalmology, mereka yang mengalami tekanan darah yang tinggi dapat menghalang aliran darah ke mata dan nutrisi tidak akan dapat dicapai oleh retina mata. Manakala lemak dalam tubuh adalah tempat penyimpanan utama bagi nutrisi yang larut dalam lemak dan jaringan lemak inilah bertindak sebagai nutrisi pelindung mata.
 

Sumber: Karangkraf

Nampak??? Pengambilan Supplement sangat membantu kesihatan mata kita kan.. Shaklee menawarkan supplement terbaik untuk kesihatan mata anda.. Ingin mendapatkan info dan konsultasi lebih lanjut??

-------------------------------
Shaklee Independent Distributor
SYAMSILA BINTI ABD KADIR
SID 1139304
0137445591
FBPage: Amanah Sihat Maklong
Emel:syamsila@gmail.com

SIHAT ITU AMANAH!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...